Objectius

1 d’octubre 2021

L’objectiu d’aquest projecte és determinar els mecanismes que controlen la reinnervació de la còrnia després de lesions espontànies o induïdes (cirurgia ocular), així com el paper que en aquesta tenen les cèl·lules epitelials de la còrnia. Utilitzant aquesta informació tractarem d’implementar aproximacions terapèutiques noves que milloren la reinnervació i l’estat de l’epiteli corneal després de l’axotomía. En concret, s’ha d’assajar l’eficàcia de l’tractament amb diferents citocines neurotròfiques ben conegudes, i altres identificades en aquest projecte en la regeneració nerviosa, així com l’eficàcia de l’tractament amb aquests agents en el manteniment d’un estat tròfic normal de la còrnia.

Confiem que aquesta informació podrà servir de base per dissenyar tractaments específics que preserven l’estat de l’epiteli corneal després accidents, cirurgia de reemplaçament i malalties genètiques o inflamatòries de el sistema nerviós perifèric.

Els objectius específics són:

Objectiu 1. Explorar els mecanismes moleculars i cel·lulars pels quals les cèl·lules epitelials de la còrnia contribueixen a la supervivència axonal i la regeneració nerviosa després d’una lesió.
Objectiu 2. Determinar l’eficàcia de l’tractament tòpic amb una o diverses citocines amb activitat neurotròfica sobre la regeneració dels nervis cornials després de la lesió quirúrgica de la còrnia.
Objectiu 3. Determinar l’eficàcia de l’tractament tòpic amb una o diverses molècules amb activitat neurotròfica per mantenir l’estat tròfic de la còrnia lesionada, així com una taxa de lacrimació i un reflex de parpalleig normals.
Objectiu 4. Obtindre ratolins modificats genèticament que serveixin com a eina per a l’estudi de el paper que tenen les cèl·lules de Schwann no mielinitzants en la biologia i la fisiopatologia de la còrnia.